Villa Zografou – ett självorganiserat socialt utrymme i Aten

Tycker du att Sveriges ockupantscen är sovande? Den är desto mer vaken i Aten. I Aten finns ett flertal ockuperade hus, men utöver detta finns också ett flertal så kallade steki, vilka på engelska brukar översättas med ”hangout” eller ”social centre” och på svenska nog skulle kunna kallas sociala utrymmen eller mötesplatser. Sedan den stora revolt som skakade Grekland i december 2008, utlöst av att polis sköt den femtonårige pojken Alexis Grigoropoulos till döds, har dessa steki blivit centrum för den utomparlamentariska rörelsen och de används både som sociala och politiska knutpunkter. Och nu har ett nytt steki öppnat.

Villa Zografou är ett nystartat socialt projekt som ämnar att omvandla en obebodd och oanvänd, men extremt fräsch, 1800-talsherrgård i trevåningar till ett socialt center för självorganisering. Om detta projekt beslutade invånarnas öppna möte och nu i helgen, den 5-6 november, har det anordnats möten för att locka mer folk till projektet. Möten har hållits för intresserade samtidigt som man gemensamt har hjälpts åt att städa villan och fixa tomten – samt planterat egna grödor – och man har också anordnat cafékvällar med musik.

För övrigt är detta inte första gången som denna villa – som dessutom har en tillhörande tomt på fem hektar (och som Atens kommun ett haft planer på att använda till ett nytt köpcentrum) – är inblandad i kampen för ett annorlunda samhälle. Sommaren 2009 attackerade kravallpolis nära 1000 personer som hade samlats kring villan för lokala manifestationer, något som polisen, som alltid, inte såg gillande på.

Men denna aktivitet var bara uppvärmingen för villan, och vi önskar nu det nya projektet Villa Zografou all lycka!

original / bilder

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *